top of page

DEELNEMERS 2015

KWADIJK

Trudy Verdonk

 

Trudy Verdonk zette VTKeramiek op om de kunstenaar, amateurkunstenaar en hobbyist van grondstoffen voor hun werk te voorzien. Ook biedt zij een plek voor mensen die geen plek hebben om te werken. Daarnaast is zij zelf bezig om haar ideeën in klei en steen te verwerken.

In de tuin en het atelier waren naast haar eigen werk beelden en schilderijen van Alice Sjerps te zien.

Jose en Frank de Ruijter

 

Op Kwadijk 104a vind je de Beeldentuin van Jose en Frank de Ruijter. Jose maakt vanaf 2005 abstract/figuratieve beelden van diverse soorten steen zoals speksteen, serpentijn en albast.

 

 

 

Marc Vaarzon Morel

 

Op Manege de Paardenhof in Kwadijk waren schilderijen van manegehouder en beeldend kunstenaar Marc Vaarzon Morel te bekijken. De tuin was ook opengesteld en er was een fijne gelegenheid om iets te drinken of te eten, met een terras.

MIDDELIE

Kerkje Middelie

 

In het kerkje van Middelie waren schilderijen van Simon Borst (Alkmaar) en foto’s van Yvonne Jonkman (Oosthuizen) te zien.

 

Kunstschilder Simon Borst maakt kleurrijke licht abstracte olieverf-schilderijen op papier en doek. De foto’s van Yvonne Jonkman (lerares, PvdA raadslid) waren een vooruitblik op de bestuurlijke verandering waarmee de Zeevang te maken kreeg in 2016. Volendam, Edam en de Zeevang worden op hun mooist getoond: het zijn de pareltjes van de nieuwe fusiegemeente.

De Cercishof, Cees Meeuwse

De Cercishof, lid van de Nederlandse tuinenstichting,  van tuinier en vormgever Cees Meeuwse in Middelie bestaat uit twaalf kleine geremde, getemde en ongeremde tuintjes. Ze zijn verbonden door sluipdoor paadjes met veel bijzondere tuinplanten.

OOSTHUIZEN

Grote Kerk Oosthuizen

 

Oosthuizen ligt aan de Beemster Ringvaart, zo’n twintig kilometer boven Amsterdam. Het bezit een prachtige gotische kruiskerk, de Grote Kerk, aan de Raadhuisstraat 61.

 

Op 18 juli werd de kerk bezocht door enkele Amerikaanse organisten. Diezelde dag vond de opening van een overzichts-tentoonstelling van het werk van Anna Belle plaats. De tentoonstelling bevatte voor het merendeel boomlandschappen, geschilderd op het Griekse eiland Lefkas, maar er hingen natuurlijk ook landschappen uit de omgeving de Zeevang.

Galerie O'63

 

In Galerie O'63 waren beelden van Marijke Oosterman (1958-2011) en schilderijen en drukken van Ankie Postma te zien. 

 

Marijke Oosterman werkte in haar beelden met thema's als het menselijk lichaam, beweging, natuur en landschap. Ankie Postma liet bij deze expositie voornamelijk werk zien dat zij het najaar van 2015 in Zweden maakte. Daar raakte ze op een verlaten plek geïnspireerd door de enorme rotspartijen.

 

 

 

WARDER

tineke kuyn.jpg

Ineke Kuyn

 

In de tuin van Ineke Kuyn waren ongeveer 110 fuchsiasoorten en andere planten te bewonderen.

Patricia Schor, Anna van Gerve

 

Patricia Schor heeft sinds 2011 een atelier op Warder 103a. Zowel het atelier als de tuin waren tijdens de zomerroute opengesteld.

Naast Patricia' s eigen tekeiningen en schilderijen waren er ook linosnedes en schilderijen van haar dochter Anna van Gerve (1986) te zien. Zij studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

 

Ook hing er de panoramafoto 'Het meer van Kralingen' van Fred Kies, een beeld opgebouwd uit 120 foto's.

De Oude School

 

Foz Leloup is sinds 1 december de nieuwe exploitant van Café-Restaurant De Oude School in Warder. De Stichting Cultureel Erfgoed Warder heeft in goed overleg met de gemeente Zeevang en met steun van veel inwoners en bedrijven de oude school kunnen behouden. 

 

Tijdens de zomerroute was er werk van beeldend kunstenaar Els Benjamins te zien. Zij woonde en werkte meer dan 40 jaar in Warder. Speciaal voor deze expositie selecteerde zij werk uit de Zeevang.

Loes Lempke

 

In de landschapstuin van Loes Lempke waren veel Agapanthussen in bloei te zien. Agapanthussen hebben hun oorsprong in Zuid-Afrika en worden daar ook Liefdesbloemen genoemd. In de tuin staan een kas, verborgen beelden en er loopt een bejaarde schildpad rond. Ook is er een verzameling van Clivia`s en Pelargoniums. Deze laatste worden in de volksmond Geraniums genoemd, maar in de tuin van Loes Lempke zijn het de oorspronkelijke planten uit Zuid-Afrika, waar ze in het wild voorkomen.

Gerda Leloup

 

Op Warder 132 vind je een spannende labyrintische vijvertuin, waar je kunt dwalen tussen inheemse en subtropische planten. Ook lopen er zes ezels rond.

Ida en Jos van Gastel

 

Warder 190 is een rustpunt bij de dijk aan het water van de Hogedijkerbraak. In de tuinkamer was een expositie van diverse kunstenaars uit Warder, waaronder Lydia Krijnen, Lidy van Oort en Kees Verdonk.

Harry Arzoni

 

Op de Badhuisweg in Warder was de bijzondere collectie agaves van Harry Arzoni te bekijken. Ook exposeerde hij zijn schilderijen van bloemen en van kinderen.

ETERSHEIM

De Breek

 

Bij de Brekermolen in de Etersheimerbraak polder ligt Bezoekerscentrum De Breek, een unieke plek waar rust, ruimte en natuur je tegemoet komen. De Breek was beide dagen open met verse appeltaart en ander lekkers. Natuurlijk was de molen te bezichtigen en op zondag werd een vliegerfestival met bijzondere vliegers gehouden. 

 

Tevens waren er stillevens in olieverf van Marion Masseur te zien.

Het Schooltje van Dik Trom

 

In dit oude schooltje was C. Joh. Kieviet onderwijzer van 1883-1902. In de naastgelegen onderwijzerswoning schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom, een ondeugend jongetje met een hart van goud. Het schooltje heeft - net als vroeger - maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waan je je in vroegere tijden.

 

 

 

BEETS

De kerk van Beets

 

De kerk van Beets is een eenbeukige kruiskerk. Op het westeind van het schipdak staat een houten torentje. Het bouwjaar van de oorspronkelijke kerk wordt geschat rond 1360, uitgevoerd in hout of baksteen. In het begin van de vijftiende eeuw werd het oude kerkgebouw aan de oostzijde uitgebreid met het huidige bakstenen koor. In de late 15de of vroege 16de eeuw is het schip gebouwd. 

 

Tijdens de zomerroute 2015 exposeerde Theo Hendriks met schilderijen, een greep uit zijn veelzijdige werk.

Wil van Stralen en Henk Frijters

 

Wil van Stralen heeft haar atelier in Beets. Deze zomerroute waren onder andere haar laatste werk 'Buurtjes' en haar nieuwe gedichten te zien. Henk Frijters exposeerde met etsen.

 

 

 

bottom of page