top of page

DEELNEMERS 2016

KWADIJK

Trudy Verdonk

 

Trudy Verdonk zette VTKeramiek op om de kunstenaar, amateurkunstenaar en hobbyist van grondstoffen voor hun werk te voorzien. Ook biedt zij een plek voor mensen die geen plek hebben om te werken. Daarnaast is zij zelf bezig om haar ideeën in klei en steen te verwerken.

In de tuin en het atelier waren naast haar eigen werk beelden en schilderijen van Alice Sjerps te zien.

Jose en Frank de Ruijter

 

Op Kwadijk 104a vind je de Beeldentuin van Jose en Frank de Ruijter. Jose maakt vanaf 2005 abstract/figuratieve beelden van diverse soorten steen zoals speksteen, serpentijn en albast.

 

 

 

Marc Vaarzon Morel

 

Op Manege de Paardenhof in Kwadijk waren schilderijen van manegehouder en beeldend kunstenaar Marc Vaarzon Morel te bekijken.

MIDDELIE

Kerkje Middelie

 

In het kerkje Middelie was tijdens de zomerroute een expositie te zien van Nora van Klingeren en Wiepke Terpstra. Nora van Klingeren maakt wandkleden of wandtextiel van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde. Daarnaast maakt ze kleine viltwerken en sjaals, vooral van zijde. Wiepke Terpstra kleit maar wat aan, maar komt daardoor tot hele bijzondere vormen.

 

Ook is er in het kerkje een foto op groot formaat van Ed van der Elsken te zien, gemaakt in Middelie. Ed van de Elsken was fotograaf en Cineast. Vanaf 1971 tot zijn dood in december 1990 woonde hij in Warder vlakbij Edam.

De Cercishof, Cees Meeuwse

De Cercishof, lid van de Nederlandse tuinenstichting,  van tuinier en vormgever Cees Meeuwse in Middelie bestaat uit twaalf kleine geremde, getemde en ongeremde tuintjes. Ze zijn verbonden door sluipdoor paadjes met veel bijzondere tuinplanten.

Be-outdoor

Be-Outdoor is een bedrijfje van Wouter van Evelingen en Sanne Willemsen dat outdoor activiteiten, evenementen en reizen organiseert. Tijdens de zomerroute kon je in de tuin komen boogschieten en was er verdere informatie over de andere activiteiten en reizen te verkrijgen.

Greet van der Zee

Greet van der Zee heeft een bloemen- en groententuin. Ze heeft een kringloopwinkel aan huis, er kwam iemand wol spinnen en haar zus verkocht zelf gebreide poppenkleren en fotokaarten.

OOSTHUIZEN

Grote Kerk Oosthuizen

 

Oosthuizen ligt aan de Beemster Ringvaart, zo’n twintig kilometer boven Amsterdam. Het bezit een prachtige gotische kruiskerk, de Grote Kerk, aan de Raadhuisstraat 61.

 

Tot en met 17 juli was er een expositie te zien van schilderijen van Mariët Laurenschutz en inspirators ter ere van haar zestigste verjaardag

Galerie O'63

 

Op het Oosteinde 63 werden in de tuin (en beperkt binnen) beelden getoond van Marijke Oosterman (1958-2011). In het kantoor O’63 waren schilderijen van Peter Sas te zien.

 

Marijke Oosterman houwde in diverse soorten steen. Het veelal abstracte werk is geïnspireerd door de natuur, het licht en het menselijk lichaam.

Peter Sas schildert in olie verf en onderzoekt de werking van kleur en vorm.

 

 

 

Vrouwenkunstenoosthuizen

 

In de tuin van Judith van Joosten werd werk getoond van Vrouwenkunstenoosthuizen. Dit is een groep van elf vrouwen die al sinds september 1998 een hechte, creatieve groep vormen. Ze krijgen geen les, maar inspireren elkaar. Door de diversiteit van persoonlijkheden komen ze vaak samen tot verrassende werken. Naast het werken met krijt en verf maken ze steeds vaker uitstapjes naar het werken met steen en wol of het maken van etsen.

 

 

Galerie Ale

 

Bij GaleriAle exposeerden vier verschillende kunstenaars hun werk. Deze vernieuwende schilderijen konden onder het genot van koffie, thee of een drankje met uiteraard heerlijke appeltaart met slagroom of courgettecake met sinaasappeltopping worden bewonderd.

 

 

 

Ingeborg de Ridder

 

Het huis van Ingeborg de Ridder was opengesteld om naar kunst te kijken. Zij maakt deel uit van de groep Vrouwenkunsten-oosthuizen. Als amateur schilder maakt zij het liefst werk van mensen met acryl verf of conté krijt.

 

 

 

WARDER

Ineke Kuyn

 

In de tuin van Ineke Kuyn waren ongeveer 110 fuchsiasoorten en andere planten te bewonderen. Er werden vijfentwintig soorten jam verkocht, van aardbeien tot paardenbloemenjam. Ook was er een verzameling petroliumstellen te zien, sommigen honderd jaar oud, en heel veel gebruiksspullen uit de jaren 1950-60.

Patricia Schor, Anna van Gerve

 

Patricia Schor heeft sinds 2011 een atelier op Warder 103a. Zowel het atelier als de tuin waren tijdens de zomerroute opengesteld.

Naast Patricia' s eigen tekeiningen en schilderijen waren er ook ilustraties van haar dochter Anna van Gerve (1986) te zien. Zij studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

 

In de tuin hing de levensgrote panoramafoto 'Zeevang-Eiland' van Fred Kies en waren beelden van Lydia Krijnen te zien.

De Oude School

 

Foz Leloup is sinds 1 december de nieuwe exploitant van Café-Restaurant De Oude School in Warder. De Stichting Cultureel Erfgoed Warder heeft in goed overleg met de gemeente Zeevang en met steun van veel inwoners en bedrijven de oude school kunnen behouden. 

 

Tijdens de zomerroute was er werk van Nico Raat te zien en humoristische prenten en schetsen van de in Warder geboren en getogen ʻWarder Beerʼ Marco van den Oever.

Loes Lempke

 

In de landschapstuin van Loes Lempke waren veel Agapanthussen in bloei te zien. Agapanthussen hebben hun oorsprong in Zuid-Afrika en worden daar ook Liefdesbloemen genoemd. In de tuin staan een kas, verborgen beelden en er loopt een bejaarde schildpad rond. Ook is er een verzameling van Clivia`s en Pelargoniums. Deze laatste worden in de volksmond Geraniums genoemd, maar in de tuin van Loes Lempke zijn het de oorspronkelijke planten uit Zuid-Afrika, waar ze in het wild voorkomen.

Gerda Leloup

 

Op Warder 132 vind je een spannende labyrintische vijvertuin, waar je kunt dwalen tussen inheemse en subtropische planten. Ook lopen er zes ezels rond.

Ida en Jos van Gastel

 

Op Warder 190 is “De Passiebloem” ’s zomers een officieel “Rustpunt” aan de IJsselmeer-dijk. En bovendien tweemaal per jaar een kleine galerie. Tijdens de zomerroute was er een expositie van aquarellen van Peter van Rooijen en vazen van Ank Haisma.

Harry Arzoni

 

Op de Badhuisweg in Warder was de bijzondere collectie agaves van Harry Arzoni te bekijken. Ook exposeerde hij zijn schilderijen van bloemen en van kinderen.

Rob Cerneus Junior

 

Rob Cerneüs junior (1977) is autonoom beeldend kunstenaar. Zijn semi figuratieve stenen en bronzen beelden zijn opgenomen in veel particuliere collecties en worden regelmatig aangekocht door bedrijven en instellingen. Vanaf 2010 zijn er tevens monumentale opdrachten in de openbare ruimte te bewonderen. Hij is een beeldend kunstenaar die de verbeelding van het gefragmenteerde menselijke lichaam als grootste uitdaging beschouwt. Het zijn veelal oervormen van vrouwen, het menselijke lichaam of dierfiguren, door het uithouwen in steen ontdaan van ieder overbodig detail.

Lucienne van Keulen

 

Een nieuw project: film, foto's en nieuwe, vreemde karakters. Luciënne van Keulen exposeerde The Sadness Sand, een verhaal waar nog aan gewerkt werd en dat nog lang niet klaar was. Ook waren er artistieke foto's te zien zijn en werd de kunstzinnige film Fantasmagoria vertoond.

ETERSHEIM

De Breek

 

Bij de Brekermolen in de Etersheimerbraak polder ligt Bezoekerscentrum De Breek, een unieke plek waar rust, ruimte en natuur je tegemoet komen. De Breek was beide dagen open met verse appeltaart en ander lekkers. Natuurlijk was de molen te bezichtigen en op zondag werd een vliegerfestival met bijzondere vliegers gehouden. 

 

Op zaterdag was er een foto-expositie van Het Blauwe Hart te zien. Het Blauwe Hart is een samenwerkingsverband en zet zich in voor een vitaal en gezond IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland. 

Het Schooltje van Dik Trom

 

In dit oude schooltje was C. Joh. Kieviet onderwijzer van 1883-1902. In de naastgelegen onderwijzerswoning schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom, een ondeugend jongetje met een hart van goud. Het schooltje heeft - net als vroeger - maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waan je je in vroegere tijden.

De zomertentoonstelling 'Dik Trom houdt droge voeten' vertelde over het veenweide landschap, de dijken en grote overstromingen. 

 

 

 

BEETS

De kerk van Beets

 

Tijdens deze zomerroute was er veel te doen en zien in de kerk van Beets. Zo presenteerde de kerk haar nieuwe culturele programma 2016-2017. 

Verder exposeerde Tejo Hendriks met portretten van mensen uit de Zeevang en illustraties van dieren voor verpakkingen van Puik en Sluis diervoeders.

Moniek Wiers toonde haar bijzondere, op Tibetaanse traditie geïnspireerde Mandala’s, Gerrie Spijkerman exposeerde met sieraden en Desiree Wijgman liet een selectie van haar beelden zien.

Wil van Stralen en Henk Frijters

 

In een sfeervolle tuin kon je de schilderijen en gedichten van Wilhelmina van Stralen en de etsen van Henk Frijters bekijken.

 

 

Katja Schuitema

 

Sinds afgelopen winter woont Katja Schuitema op Beets 15 te Beets. Ze werkt al jaren aan het realiseren van een klein paarden-theater circus. Tijdens de Zomerroute was de tuin en het terrein open voor een kijkje en konden kinderen op de paardendraaimolen. Op ieder heel uur vertoonden twee grote paarden en twee pony's hun kunsten in de piste.

 

 

 

Desiree Wijgman

 

In Beets vind je het buitenatelier van Desiree Wijgman. Haar werk is heel divers. Haar abstracte beelden zijn organische vormen die qua textuur uit ruwe en gladde delen bestaan. Haar figuratieve werk is gevoelig van aard en haar portretten zijn karakteristieke koppen vereeuwigd in brons.

 

 

 

HOBREDE

Martien Koelemeijer

 

In Hobrede is een tuin te vinden die in 1998 door Martien Koelemeijer van het vroegere tuincentrum in de Beemster is ontworpen en aangelegd. In Engeland zou zo een tuin een 'woodland garden' worden genoemd. De oppervlakte bedraagt 12000 vierkante meter, waarvan 4000 vierkante meter natuurlijke vijverpartijen.

 

De tuin is beplant met veel bijzondere soorten bomen, heesters, coniferen, rododendrons, Japanse en Amerikaanse esdoorns, vaste planten, varens, moeras- en oeverplanten. Ook zijn er beelden te zien van beeldhouwster Marga Nannes uit Warmenhuizen.

bottom of page